bosanski/hrvatski
 
home
 
english
   
deutsch
   
italiano
  Bobovac Mauzolej Kraljica Katarina Bosanski vladari Udruga Kraljevski grad Bobovac Fotografije  

Nevladina udruga "Kraljevski grad Bobovac" Vareš djeluje od srpnja 2004. godine. Programski ciljevi Udruge su zaštita, restauracija, rekonstrukcija i reafirmacija staroga grada Bobovca. Sjedište Udruge je u gradu Varešu budući da se lokalitet srednjovjekovnoga grada Bobovca nalazi na teritoriju općine Vareš.
Udruga, skraćena naziva "Bobovac", u svome logotipu objedinjuje konture bobovačkog mauzoleja i kraljevskog dvora u pozadini, s bojama državne zastave BiH i zvijezdama koje asociraju na EU.
Predsjednik Upravnog odbora Udruge je Mladenko Marijanović iz Vareša, dopredsjednik je prof.dr. Stjepan Duvnjak iz Kraljeve Sutjeske, a predsjednik Nadzornog odbora je prof. dr. Dubravko Lovrenović iz Sarajeva.

Napomene posjetiteljima:
Dolazak na Bobovac moguć je iz dva pravca, preko Vareša ili preko Kaknja i Kraljeve Sutjeske (odande se može i pješke doći na Bobovac). Preporučuje se dolazak terenskim vozilom jer se radi o makadamskim cestama. Dionice makadama duge su 12 km.
Na sam Bobovac ne može se doći vozilom, nego se posljednji kilometar prelazi pješice uzanim stazama. Stoga je najprikladnija terenska ili sportska obuća. Na području Bobovca ne postoji nikakav izvor, pa je potrebno nositi sobom vodu za piće. Bobovac se nalazi na 777 m visine nad morem. Na samom lokalitetu postoji nadstrešnica za odmor.
Dužina vožnje od Sarajeva preko Vareša do Bobovca iznosi 66 km (vremenski 90 min).
Po potrebi, ali uz blagovremenu najavu, Udruga može osigurati
pratnju na Bobovac, a u iznimnim
slučajevima i prijevoz.